Организацията и графикът на една сватба са истински предизвикателства, пред които са изправени всички двойки взели решение да сбъднат мечтите си като свържат съдбите си завинаги. Дългоочакваният сватбен ден преминава бързо и без добър план за действие, рисковете нещо да се случи не както трябва рязко се увеличават. Затова и моят опит като сватбен фотограф показва, че е добра идея предварително да коментираме в детайли с младоженците времето за снимки и маршрута на избраните локации.
Всяко събитие протича по индивидуален начин според изискванията, условията и очакванията на младоженците, но времето което за мен е оптимално за сватбени снимки и препоръчвам на всички двойки се състои от няколко части и е разделено по следния начин:

1. Подготовката на младоженеца

Сватбите които имат най-дълга продължителност и най-много фотографии в албума от различни локации, обикновено започват с подготовката на младоженеца. Снимки на костюма, обувките, часовника, самостоятелни артистични кадри на младоженеца, снимки с неговите родители и приятели. Идеалното време е 50 минути, а като минимум ако програмата не позволява повече – поне 20 минути.

2. Подготовката на булката

Около един час е перфектното време за подготовката на булката и заснемането на детайлите. В този интервал влизат снимки на пръстените, булчинската рокля, обувките и букета, весели и шантави снимки с шаферките, емоционални фотографии с най-близките, както и художествено издържани арт кадри на булката.
Подготовката в дома/хотелската стая на момичето е най-специалната част от всички през сватбения ден, тъй като по начало булката е център на вниманието и снимките с нея са едни от най-вълнуващите и същевременно с това са с най-висок приоритет за мен като фотограф. Моят стил на заснемане подсказва оптимално време от час и 15 минути (за минимум бих посочил 30 минути).
Искам и да отбележа нещо важно – преди да стартират снимки от подготовката на булката, трябва да се има предвид прическата и гримът, които в общия случай са три часа като продължителност. Добра практика е да се съгласува предварително с фотографа програмата кога да започне, за да могат да се предвидят някои важни детайли от графика по часове, които най-често обсъждам с младоженците на първата ни среща.

3. Взимането на булката

Българските традиции гласят, че младоженеца и неговите родители, заедно с кумовете, трябва да отидат до дома на момичето, за да го поискат (вземат) официално. Музика, забава, тостове и почерпка, извеждане на булката от сградата под ръка от баща й са само част от ритуалите в този интервал от графика. Снимките са репортажни, натурални и много атрактивни. Предвидено време – 30 минути.

4. Фотосесия на двойката

Времето отредено за двама влюбени? Да, ама не. Почти винаги с младоженците има стабилен антураж от шафери, шаферки, да не забравяме кумовете, а понякога и родителите присъстват. Тук твърди правила също няма наистина, като моите напътствия за сватбената фотосесия са винаги първо да се започне с абсолютно всички поканени за сесията, за да се направят групови снимки, после само с шаферките и шаферите, и накрая мъничко време да остане и за младоженците. Поне час и половина, за минимум – 50 минути. Този откъс от сватбената история е много характерен показател за умението на фотографа да може да накара двойката да изпита неподправени емоции, в дадена фотографска поза, чрез бързи приказки и лафове по между им. Психологичният момент и подходът са ключови за естествени и красиви кадри. Чисто логистично и удобно за гостите е фотосесията да бъде поставена в графика преди гражданския брак и венчавката. Вижте „Топ 3 на най-добрите места за сватбена фотосесия в София“, ако все още не сте избрали локация.

5. Граждански брак

Повечето двойки които снимам предпочитат в деня на сватбата да се случи всичко и всички известни ритуали да преминат заедно, въпреки че има тенденция в последно време гражданския брак да бъде изнесен в отделен ден, по-ранен от сватбата. Като времетраене той е средно 15 минути, но е хубаво да бъде предвидено допълнително време за обща снимка на присъстващите, евентуални поздравления от гостите, закъснения от предходни сватбени церемонии и други – общо един час.

6. Църковен брак

Средната продължителност на венчавките е 20-25 минути, като отличителното тук е, че веднага след края на църковната церемония всички гости е необходимо да излезнат от църквата, а след тях излизат и младоженците придружени до портата от отеца, като традицията е да се хвърлят късмети, жито, монети от кумата и шаферките. Модерно е напоследък да се раздават предварително на гостите и най-близките приятели на изхода на храма, при посрещането на двойката, конфети с пълнеж от фолиеви сърца, сапунени мехури, за да се създадат повече положителни емоции и еуфория около празника. Оптимално време – един час.

7. Уелкъм дринк (или „Добре дошли“)

След ритуалната зала и църквата, следва уелкъм дринк. Младоженците, фото и видео екипите отдъхват за двайсетина минути, като междувременно за да не скучаят гостите на сватбата им се предлага питие за „Добре дошли“ в ресторанта. Тази част от сватбата трае около един час, като моето предложение винаги е във втората половина от уелкъм дринк-а да се направят и официалните снимки с гостите. Така всички посетители на сватбеното тържество ще имат снимки с младоженците. Приемат се поздравления, подаръци, като тук на помощ на двойката идват разбира се братя и сестри, шафери, които внимателно взимат и прибират цветя, дарове за младото семейство, пликове с финикийски знаци и други.

8. Парти в ресторанта

Големият ден приключва с грандиозно парти в някоя бална зала на хотел (ресторант), романтична обстановка в градина с шатри под открито небе или с купон на плажа. Да много варианти има за един красив завършек на тържеството, като всичко зависи от избора, цялостната стилистика и мотиви, грижливо подбрани от младоженците. Официалната част започва с ритуали като захранването на двойката от майките, ритане на менче от булката, кумска реч с пожелания за светло бъдеще и семейно щастие, първи сватбен танц, множество нестандартни идеи и подаръци от най-близките като огнено шоу, музикални изпълнители и групи, народни танци, заря и накрая традиционната сватбена торта. Минимално време 5 часа.

Може да разгледате моите галерии с цели сватби от блога за сватбена фотография, както и най-вълнуващите сватбени снимки в портфолио.

Ще се радвам да поговорим за Вашето събитие!

Контакт
Контакт