ФОТОГРАФСКИ УСЛУГИ: Професионален фотограф и сватбен фотограф в София, България и цяла Европа. Освен сватбени снимки и сватбени фотосесии моята дейност включва още – фото заснемане на кръщенета, детски рождени дни, семейни фотосесии и семейни празници, рождени дни и юбилеи, абитуриентски балове, корпоративни и бизнес мероприятия, конференции, семинари.

ТЕХНИКА: Вярвам че сватбената фотография е много повече от добро оборудване, но също така по мое мнение смятам, че за да може един сватбен фотограф да има неограничени възможности при заснемането на един сватбен ден е необходима и изключителна техника, с която да може да разгърне своя потенциал и да покаже своята същност и въображение.
Използвам фотографска техника от най-висок професионален клас:
* Камери Canon EOS 5D MARK III
* Обективи Canon EF 35mm f/1.4L II USM, Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
* Светкавици Canon Speedlite 600EX-RT, Canon Speedlite 600EX-RT II
* Радиосинхронизатори Canon ST-E3-RT Speedlite Transmitter
* MagMod Flash Diffusers & Light Modifiers for Speedlites
* Софтбоксове Lastolite EzyBox Hotshoe Kit 54х54cm
* Стативи Manfrotto MK190XPRO4-3W 190 ALU 4-секционен статив с XPro 3-позиционна глава
* Филтри Zeiss T* UV 67mm, Zeiss T* UV 72mm, Zeiss T* UV 77mm, Zeiss T* UV 82mm, Zeiss T* CIR-POL 77mm, Zeiss T* CIR-POL 82mm
* Карти памет SanDisk CF EXTREME PRO 64GB, SanDisk CF EXTREME PRO 32GB, SanDisk CF 64 GB Extreme, SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB, SanDisk Extreme Pro SDXC 32GB
* Батерии и зарядни устройства Canon LC-E6, Canon LP-E6N, Panasonic Eneloop Pro Smart & Quick Charger, Panasonic Eneloop Pro AA
* Софтуери с лицензи от Adobe Creative Cloud – Lightroom & Photoshop, Photo Mechanic, JPEGmini Pro
и други аксесоари, фото предмети, помощна техника.

ФОТО КНИГИ И СНИМКИ: Партньорите, с които съм избрал да работя са специализирани в областта на фотопечата и материалите, с които се правят фото книгите са едни от най-качествените и най-добрите възможни на пазара. Книгите са 100% ръчна изработка. Дигиталните снимки от Вашето събитие в комбинация с фото книга запазват спомените Ви живи за много, много години. Възможност за печат на снимки и снимки каширани на капафикс за стена във всякакви размери.

При избор на клиента на услуга, която включва фото книга се прави електронен проект. Той включва избрани от Вас снимки от събитието, като дизайна на корицата и страниците в книгата се изготвят от мен, по индивидуален за всеки клиент начин. След като направя дизайна, на Вашия имейл изпращам покана за преглед на албума чрез Cloud Proofing платформа. Комуникацията е надеждна и гъвкава, а ревизиите и отзивите по книгата стават бързо и лесно. След Вашето одобрение на проекта фото книгата се подава за печат. Времето за изработка на фото книгата след одобрение на дизайна е между 10 и 20 работни дни.

СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ: Преди да настъпи дългоочакваният сватбен ден е добре и важно да се запозная с бъдещите младоженци на една предварително уговорена среща. На нея ще си говорим за Вашите виждания, как искате да протече деня, на какви места ще снимаме, ще измислим заедно и визия за артистичната фотосесия, необходими аксесоари и предмети, които трябва предварително да се вземат, както и много други дребни детайли около сватбата, които ще създадат приятни емоции и настроение в самия ден.
Всяко сватбено тържество е строго индивидуално и си има свой почерк и програма, но обикновено започва със заснемане подготовката на младоженеца, на булката, арт фотосесия в сватбения ден с препоръчително време за сесията между един и три часа, без времето за достигане до избраната локация. Гражданска церемония и/или църковен ритуал, уелкъм дринк, официални снимки с гостите и накрая завършва с парти в ресторант. Разбира се сватбеният ден може да бъде съвсем различен като сюжет, като ще очаквам да споделите идеи, за да направим заедно незабравима Вашата сватбена история.

Последващата обработка на снимките включва подбор, артистична авторска редакция на всички кадри. Целият процес се извършва и контролира единствено от фотографа. Броят на снимките варира според събитието, неговата сложност, натовареност и други. Количеството снимки които се предават на клиента е неограничен, като средно може да се има предвид между 50-80 снимки/час. Снимките се предават по имейл на клиента чрез Digital download delivery link във формат JPEG, в два варианта – Print (с висока резолюция) и Internet (ниска резолюция за социалните мрежи). Линковете са активни три (3) календарни месеца.
Възможно е и по желание на клиента допълнително да закупи луксозна персонализирана кутия DVD или USB Flash Drive.
Времето за изпълнение на фотографската услуга и предаване на сватбените снимки е до пет (5) седмици.

Пакетите за сватбена фотография включват асистент и личен транспорт в рамките на град София.
За ангажименти извън град София транспортните разходи се поемат от клиента.
При времетраене на сватбеното тържество повече от 10 часа и при разстояния на повече от 130 км или час и половина път от София се заплаща нощувка от клиента (обикновено между 60 и 80 лв. за нощувка), освен ако не е осигурена такава на самата локация. При по-отдалечени сватбени локации от София е необходима и втора нощувка от деня преди сватбата. Може да направите запитване през раздела Контакти за конкретно място.
В сватбения ден обикновено с мен има асистент, който ми помага за осветлението, техниката и всички други съпътстващи дейности.

Луксозна фото книга – кожена корица с индивидуален дизайн и твърди страници (избор на материал между мат, силк, гланц, металик) 30×30 см с 30 страници. Възможност за други размери на фото книгата, както и допълнителен брой страници.

Годежна или следсватбена артистична фотосесия (Love Story) в рамките на до 3 часа. Предварително избрана локация и уговорена запазена дата.

Заснемам сватби на територията на цяла България и Европа, като стилът ми на снимане е комплексен, съвкупност от репортажни снимки и модерна артистична фотография. Уважавам мнението и идеите на клиента за снимки, но не правя такива, които противоречат на представата ми за сватбена фотография и изградения ми стил на работа.

Фотографът си запазва правото да не предоставя всички заснети кадри от деня на събитието с оглед качеството на изображенията – нефокусирани кадри, лоша експозиция, тест кадри при настройки и други. Част от работата на фотографа е подбор и селекция на кадрите преди пост-обработка.

Клиентът е длъжен:
-да уведоми фотографа за всички промени, касаещи локациите, датата и часовете на снимане писмено, не по-късно от 7 (седем) дни преди събитието.
-да осигури правото на снимане в официалните учреждения в сватбения ден (църква, ритуална зала, ресторант и т.н.).
-да осигури за фотографския екип храна и безалкохолни напитки (служебни куверти) в деня на събитието при продължителност на сватбеното тържество 10 (десет) или повече часа.
-да осигури подходящо място в ресторанта, където фотографския екип да може да оставя техниката си и да има добра видимост и лесен достъп до масата на младоженците и дансинга.
-да гарантира ексклузивност на официалния сватбен фотограф, с оглед качествено и пълноценно отразяване на събитието.

Клиентът има право:
-да ползва снимките от дадено събитие/фотосесия за целта за която са поръчани – за лични нужди, ако не е уговорено писмено друго.
-да извади на хартия неограничен брой копия от предоставените му дигитални изображения за лична употреба в избран от него формат.
-да споделя и ползва снимките от неговото събитие/фотосесия в социалните мрежи с некомерсиална цел.

Плащанията се извършват по банков път. Авансово плащане за фотографска услуга в размер на 300 лв. и запазване на датата за сватбеното събитие.
Капарото не може да се използва за друга дата от клиента, в случай на промяна на датата на сватбеното събитие.
Капарото не се връща при отказ от фотографските услуги.
Окончателно плащане – след сватбеното събитие до три (3) работни дни по банков път.
Индивидуална авторска редакция на всички заснети и селектирани кадри започва след заплащане на цялата дължима сума от избрания сватбен пакет.

ГОДЕЖНА ИЛИ СЛЕДСВАТБЕНА ФОТОСЕСИЯ: Снимките за фотосесиите ги правя най-често в парковете (някъде сред природата) или в градска архитектурна среда. По желание на клиента избираме локация, която може и да е нестандартна, или просто на Вашето любимо специално място. Заснетите кадри могат да бъдат използвани за фото книги, фото стени, сватбени покани и сватбени сайтове, и други.

ДОПЪЛНИТЕЛНА СВАТБЕНА ФОТОСЕСИЯ: Ако желаете може да си поръчате допълнителна втора сватбена фотосесия в ден, в който няма да се притеснявате за график, хора или че може да се повреди булчинската рокля или костюма. Ден в който ще бъдете спокойни и с настроение, готови за приключения, за щури снимки и нови емоции. Заедно можем да измислим интересни и привлекателни локации, с къса или дълга продължителност на фото заснемане. Може да се свържете с мен, за да споделите Вашите идеи.

LOVE STORY: предлага фотосесия на любимо място, фотография на естествена светлина в района на София. Филмова или модерна визия на снимките. При избор на фотографска услуга с Годежна или Следсватбена артистична фотосесия (Love Story) извън град София, може да направите запитване чрез раздела Контакти за индивидуална оферта.

СЪБИТИЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ: За сватбено тържество, фотосесия или събитие извън България моля направете запитване чрез раздела Контакти.
При желание на клиент за фото заснемане на събитие, мероприятие, фотосесия и т.н. извън град София, може да се свържете с мен за да Ви изготвя най-добрата актуална оферта. Офертата ще бъде съобразена с редица фактори като натовареност и възможности за заснемане според графика, отдалеченост на събитието спрямо базовата локация на фотографа, времетраене и продължителност на снимането, сложност на изпълнение и други.

ЦЕНИ: За всички фотографски услуги от Любомир Жипонов Фотография се издават фактури, като плащанията се извършват по банков път.

ВАЖНО: Запазвам си правото да използвам снимки с рекламна цел от сватбите, фотосесиите, събитията и други мероприятия които заснемам като фотограф за: актуализации и обновявания на сайта си, социалните мрежи, фотографски конкурси, портфолио. Съгласно закона за авторско право, авторските права върху снимките принадлежат на фотографа. Дигиталните снимки заснети от мен, които се предоставят на клиента са предназначени само и единствено за лично ползване, освен ако писмено не е уговорено друго. Снимките не могат да бъдат използвани от клиента с комерсиална цел.
При желание от страна на клиента (или негови доставчици, контрагенти, трети лица от дадено събитие или фотосесия) за ползване и/или публикуване на снимките за участия в конкурси, в реклама, в медиите, в бизнес сайтове и социални мрежи, и други – трябва да бъде искано и взето писмено разрешение от фотографа за всеки отделен случай, като изрично се упоменава автора на дадената фотография.

По принцип съм съгласен при желание от страна на клиента за дискретност и конфиденциалност на снимките от дадено събитие и неразпространението им в интернет. Но такова условие трябва да бъде заявено на предварителните ни разговори и срещи преди самото събитие, като си запазвам правото по лична преценка да приема или не такива ангажименти.
Ако клиентът има условия и/или изисквания на които държи за дадено събитие – задължително трябва да бъдат заявени от него на предварителните ни разговори и срещи, за да няма бъдещи противоречия и недоразумения помежду ни.

ВАУЧЕР ПОДАРЪК: Ваш приятел или роднина има рожден ден? Искате да зарадвате Вашата половинка с фотосесия? Вие сте бащата на булката и искате да направите подарък на младоженците като заплатите фотографската услуга за сватбеното тържество? – ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР при избор на фотографска услуга е чудесна идея, с която да зарадвате вашите близки. Нестандартен подарък, който ще остави приятни спомени и ще запечата красиви мигове.
Ваучер-подаръкът може да бъде фотосесия (сред природата или градска архитектурна среда) или заснемане на събитие – за семейство, дете, бременна, двойка, фото заснемане на абитуриент, рожденик, сватбено тържество, индивидуална сесия и други.
Изненадайте любим човек със стилен подарък за поднасяне на специални комплименти, като се свържете с мен през раздела Контакти.
Правила и условия на ваучерите:
1. Ваучерът може да бъде използван за фотографска услуга – фотосесия или събитие при Любомир Жипонов Фотография ЕООД.
2. Ваучерът може да бъде използван еднократно.
3. Ваучерът е валиден 1 (една) година, считано от датата на закупуването му по банков път. Крайната дата на валидност на ваучера е отбелязана в полето под Expiry Date. Любомир Жипонов Фотография ЕООД не подменя ваучера при загуба или повреда.
4. Ваучерът не може да бъде върнат или заменен за паричната си стойност и остатъчната сума от него не подлежи на възстановяване.
5. Любомир Жипонов Фотография ЕООД си запазва правото да промени тези условия за ползване по всяко време.
6. Получателят на ваучера трябва да се свърже с фотографа за уточняване на дата и час за заснемане на събитието или фотосесията.
7. Снимките се получават до пет (5) седмици от датата на провеждане на фотосесията/събитието в JPEG формат. Изпращат се на посочен от получателя на услугата имейл, чрез линк за сваляне на файловете.
8. Цената на ваучера се определя от вида на фотографската услуга, времетраенето и други.

СВАТБЕНО СЛАЙДШОУ: Сватбено слайдшоу в Beat-Matching mode представлява кратко видео с музика и снимки от сватбата/фотосесията (годежна, следсватбена – Love Story). Изборът на снимки и музика за слайдшоуто се прави от фотографа. Слайдшоуто е предназначено само и единствено за лична употреба от клиента. Слайдшоуто не може да се използва от клиента с комерсиална цел.
Подходяща екстра и бюджетен вариант за младоженците в случай, че не желаят видео заснемане за сватбата си. Снимките в слайдовете следват ритъма на музиката в Beat-Matching mode. Технически характеристики на слайдшоуто (видеото): Full HD 1080p 30fps 16:9 MP4 + 4K Ultra HD 30fps 16:9 MP4.

ОБЩИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ:

Колко време ще е нужно за обработване и предаване на снимките от събитието ?  –  до пет (5) седмици.

В какъв формат ще получа снимките ?  –  JPEG формат с висока резолюция подходящ за принтиране и JPEG формат с ниска резолюция за социалните мрежи.

Какво означава „неограничен брой кадри“ ?  –  Това означава че няма как предварително да знам колко снимки ще се получат от дадено събитие. Средно може да се има предвид между 50-80 снимки/час.

Колко време ще са активни линковете със снимки изпратени по имейл ? – три (3) календарни месеца. Необходимо е да свалите и запазите снимките на Вашия компютър/устройство.

Предоставяте ли видеографски услуги ?  –  Не, не предоставям. Специализиран съм в областта на сватбената и портретна фотография, като разбира се заснемам и други събития и поводи от живота на хората. Имам колеги видеографи с които работя и при желание от страна на клиента мога да се свържа с тях, за запитване за определена дата дали са свободни.

Колко снимки да избера за фото книгата ?  –  Няма ограничения, най-често са между 70 и 200 снимки (200+). На предварителната среща или разговор ще Ви обясня всички необходими детайли и подробности около фото книгата и нейната изработка.

Възможно ли е да ви дадем снимки от друг фотограф и вие да ни изработите дизайн и фото книга ?  –  Не. Съжалявам използвам само и единствено мои кадри в работата си, поради спецификата в обработката на файловете.

Защо снимките са предадени в два варианта ?  –  Поради спецификата на крайните устройства, на които се гледат/печатат снимките. Ако качите снимки в оригинален размер (принт) в социалните мрежи, има голяма вероятност тяхното качество рязко да падне и да изглеждат размазани и не на фокус. Затова оригиналните размери се оптимизират и се намаляват до препоръчителните за уеб пространството, така че да изглеждат остри и на фокус, така както принт варианта с висока резолюция изглежда на хартия или на локален компютър.

Може ли да ни направите „Годежна/Следсватбена фотосесия“, въпреки че за сватбата си имаме/имахме друг фотограф?  –  Да разбира се, може да се свържете с мен, за да Ви изготвя индивидуално предложение и да обсъдим детайлите.

Загубихме си снимките от събитието/фотосесията, може ли да ни ги предоставите отново ? – Да, мога. До 2 (две) години след датата на заснемането на вашето събитие възстановяването на снимките при загуба е безплатно, като ги изпращам на линк по имейл. Когато снимките са правени при преди повече от 2 (две) години назад във времето цената за възстановяване на бекъп от архив в този случай е 85лв., независимо от вида на фотографската услуга.

Имате ли отстъпки за сватбените пакети ? – Да. При пълно заплащане на стойността на пакет Стандарт (+ Премиум услуги) при резервация на дата – получавате 10% отстъпка за пакета.
Получавате и специална ексклузивна отстъпка като лоялни клиенти „Lifetime 10%“ за всяка една фотографска услуга при мен оттук нататък (събития и фотосесии).

Искаме пълна конфиденциалност на снимките от нашето сватбено събитие, възможно ли е ? – Да, възможно е. Необходимо е предварително да обсъдим условията и цените за фото заснемане в този случай.

Какво представлява „Художествено обработени избрани кадри, ретуш“? – Художествено обработени избрани снимки от цялата селекция: най-често това са снимки от подготовката на булката, подготовката на младоженеца, артистичната фотосесия в сватбения ден, други кадри. Лек, фин ретуш по лицето на булката (НЕ включва ретуш с промяна на формата, обемите, структурата на главата и тялото). Този тип обработка може да включва още заличаване, добавяне, замаскиране, фото манипулации на елементи от снимките и/или интегриране на части от други снимки.
Целият процес се извършва и контролира единствено от фотографа.

Възможност за отпечатване на снимки, снимки на капафикс и фото книги при всички фотографски услуги.
Избор на материал между мат, силк, гланц, металик и първокачествени кожени корици на фото книгите.
Времето за изпълнение на поръчките и крайната цена са ориентировъчни и може да варират в зависимост от
натовареността на фотографа, продължителност на събитието, местоположението, сложност на изпълнение и други.

П.П.: За индивидуална оферта за Ваше събитие или фотографска услуга, моля използвайте раздела с КОНТАКТИ, за да се свържете с мен.
Благодаря Ви!

ФИРМЕНА ИНФОРМАЦИЯ:
„ЛЮБОМИР ЖИПОНОВ ФОТОГРАФИЯ“ ЕООД
ЕИК: 204481210
МОЛ: Любомир Маргаритов Жипонов

ПАРТНЬОРИ:

Партньор Image Print Club

Партньор Blend mode