ПОЛЕЗНО2018-09-06T04:11:31+00:00

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

wedding albums

ФОТОГРАФСКИ УСЛУГИ: Професионален фотограф и сватбен фотограф в София, страната и чужбина. Освен сватбени снимки и сватбени фотосесии моята дейност включва още – фото заснемане на кръщенета, детски рождени дни, семейни фотосесии и семейни празници, рождени дни и юбилеи, абитуриентски балове, корпоративни и бизнес мероприятия, конференции, семинари.

ТЕХНИКА: Вярвам че сватбената фотография е много повече от добро оборудване, но също така по мое мнение смятам, че за да може един сватбен фотограф да има неограничени възможности при заснемането на един сватбен ден е необходима и изключителна техника, с която да може да разгърне своя потенциал и да покаже своята същност и въображение.
Използвам фото техника от най-висок клас на марката Canon. Камери Canon EOS 5D MARK III, обективи: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, светкавици: Canon Speedlite 600EX-RT, Canon Speedlite 600EX-RT II, радиосинхронизатори Canon ST-E3-RT Speedlite Transmitter, софтбоксове, стативи, филтри, аксесоари и други фото предмети, и помощна техника.

ФОТО КНИГИ И СНИМКИ: Партньорите, с които съм избрал да работя са специализирани в областта на фотопечата и материалите, с които се правят фото книгите са едни от най-качествените и най-добрите възможни на пазара. Книгите са 100% ръчна изработка. Дигиталните снимки от Вашето събитие в комбинация с фото книга запазват спомените Ви живи за много, много години.

При избор на клиента на услуга, която включва фото книга се прави електронен проект. Той включва избрани от Вас снимки от събитието, като дизайна на корицата и страниците в книгата се изготвят от мен, по индивидуален за всеки клиент начин. След което се представя проекта на клиента за одобрение, евентуално за корекция и накрая за печат. Време за изработка на фото книгата след одобрение на дизайна – 15 работни дни.

СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ: Преди да настъпи дългоочакваният сватбен ден е добре и важно да се запозная с бъдещите младоженци на една предварително уговорена среща. На нея ще си говорим за Вашите виждания, как искате да протече деня, на какви места ще снимаме, ще измислим заедно и визия за артистичната фотосесия, необходими аксесоари и предмети, които трябва предварително да се вземат, както и много други дребни детайли около сватбата, които ще създадат приятни емоции и настроение в самия ден.

Всяко сватбено тържество е строго индивидуално и си има свой почерк и програма, но обикновено започва със заснемане подготовката на младоженеца, на булката, арт фотосесия в сватбения ден с препоръчително време за сесията между един и три часа, без времето за достигане до избраната локация. Гражданска церемония и/или църковен ритуал, уелкъм дринк, официални снимки с гостите и накрая завършва с парти в ресторант. Разбира се сватбеният ден може да бъде съвсем различен като сюжет, като ще очаквам да споделите идеи, за да направим заедно незабравима Вашата сватбена история.

Процесът на обработване на снимките включва подбор, цветови корекции на всички кадри (яркост, цветност, контраст, острота), ретуш и художествено обработени избрани кадри от цялата селекция.

Неограничен брой кадри.

Всички кадри са записани на луксозна, индивидуализирана кутия с цифров носител DVD или на USB Flash Drive в кутия – с висока резолюция в JPEG формат (за принтиране). При времетраене на сватбеното тържество по-малко от 8 часа снимките се изпращат или на имейл с линк за онлайн галерия, или е възможно отделно закупуване на персонализирана кутия.
Предоставя се и лична онлайн галерия два месеца на кадрите при ниска резолюция в JPEG формат (за социалните мрежи).

Заснемам сватби на територията на цяла България и Европа, като стилът ми на снимане е комплексен, съвкупност от репортажни снимки и модерна артистична фотография.

Пакетите за сватбена фотография описани в раздел Цени включват асистент и личен транспорт в рамките на град София.
За ангажименти извън град София транспортните разходи се поемат от клиента 0.30 лв./км в двете посоки.
При времетраене на сватбеното тържество повече от 10 часа и при разстояния на повече от 130 км или час и половина път от София се заплаща нощувка от клиента (обикновено между 60 и 80 лв. за нощувка), освен ако не е осигурена такава на самата локация. При по-отдалечени сватбени локации от София е необходима и втора нощувка от деня преди сватбата. Може да направите запитване през раздела Контакти за конкретно място.
В сватбения ден обикновено с мен има асистент, който ми помага за осветлението, техниката и всички други съпътстващи дейности.

Време за изпълнение на фотографската услуга и предаване на сватбените снимки – до 50 работни дни.

Луксозна фото книга с кожена корица с индивидуален дизайн и твърди страници (избор на материал между мат, силк, гланц, металик) 30×30 см с 30 страници. Възможност за промяна размера на книгата и броя страници при допълнително заплащане.

Годежна или следсватбена артистична фотосесия в рамките на до 3 часа. Предварително избрана локация и уговорена запазена дата.

Уважавам мнението и идеите на клиента за снимки, но не правя такива, които противоречат на представата ми за сватбена фотография и изградения ми стил на работа.

Клиентът е длъжен: да уведоми фотографа за всички промени, касаещи локациите, датата и часовете на снимане; да осигури правото на снимане в официалните учреждения в сватбения ден (църква, ритуална зала, ресторант и т.н.);

Фотографът си запазва правото да не предоставя всички заснети кадри от деня на събитието с оглед качеството на изображенията – нефокусирани кадри, лоша експозиция, тест кадри при настройки и други. Част от работата на фотографа е подбор и селекция на кадрите преди пост-обработка.

Плащанията се извършват по банков път. Авансово плащане за фотографска услуга в размер на 300 лв. и запазване на датата за сватбеното събитие.
Капарото не може да се използва за друга дата от клиента, в случай на промяна на датата на сватбеното събитие.
Капарото не се връща при отказ от фотографските услуги.
Окончателно плащане след сватбеното събитие.
*При евентуални неблагоприятни форсмажорни обстоятелства от страна на фотографа се връща капарото на клиента и се уведомява своевременно за физическа невъзможност на изпълнение на фотографската услуга.


*Сватбена фотография пакет ЛУКС:
 цената на пакет ЛУКС е валидна само за територията на град София.
При избор на фотографска услуга с Годежна или Следсватбена артистична фотосесия извън град София, може да направите запитване чрез раздела Контакти за индивидуална оферта.

СЕМЕЙНА, ГОДЕЖНА ИЛИ СЛЕДСВАТБЕНА ФОТОСЕСИЯ: Снимките за фотосесиите ги правя най-често в парковете (някъде сред природата) или в градска архитектурна среда. По желание на клиента избираме локация, която може и да е нестандартна, или просто на Вашето любимо специално място. Заснетите кадри могат да бъдат използвани за фото книги, фото стени, сватбени покани и сватбени сайтове, и други.
Следсватбената фотосесия предлага свобода за действие с размах от време и възможности, за създаване на Вашите красиви спомени в още един незабравим ден.

ДОПЪЛНИТЕЛНА СВАТБЕНА ФОТОСЕСИЯ: Ако желаете може да си поръчате допълнителна втора сватбена фотосесия в ден, в който няма да се притеснявате за график, хора или че може да се повреди булчинската рокля или костюма. Ден в който ще бъдете спокойни и с настроение, готови за приключения, за щури снимки и нови емоции. Заедно можем да измислим интересни и привлекателни локации, с къса или дълга продължителност на фото заснемане. Моля използвайте раздела за Контакти, за да споделите Вашите идеи.

ЦЕНИ: Всички цени посочени в раздел Цени са валидни за територията на град София, като цените за Сватбена фотография са валидни за цяла България.

За сватбено тържество, фотосесия или събитие извън България моля направете запитване чрез раздела Контакти.

При желание на клиент за фото заснемане на събитие, мероприятие, фотосесия и т.н. извън град София, моля използвайте формите за контакт през раздела с Контакти, за да се свържете с мен и да Ви изготвя най-добрата възможна и актуална оферта. Офертата ще бъде съобразена с редица фактори като натовареност и възможности за заснемане според графика, отдалеченост на събитието спрямо базовата локация на фотографа, времетраене и продължителност на снимането, сложност на изпълнение и други.

За всички фотографски услуги от Любомир Жипонов Фотография се издават фактури, като плащанията се извършват по банков път.

ВАЖНО: Запазвам си правото да използвам снимки с рекламна цел от сватбите, фотосесиите, събитията и т.н. които заснемам, при актуализации и обновявания на сайта си, както и в социалните мрежи. Съгласно закона за авторско право, авторските права върху снимките принадлежат на фотографа. Дигиталните снимки заснети от мен, които се предоставят на клиента са предназначени само и единствено за лично ползване, освен ако писмено не е уговорено друго. Снимките не могат да бъдат използвани от клиента с комерсиална цел. При желание от страна на клиента за ползване на снимките за участия в конкурси, в реклама, в медиите и т.н., трябва да бъде искано и взето писмено разрешение от фотографа за всеки отделен случай, като изрично се упоменава автора на дадената фотография.

Не взимам допълнителни суми и такси при искане на клиента за дискретност и конфиденциалност на снимките от дадено събитие, и неразпространение в интернет. Но такова условие трябва да бъде заявено на предварителните ни разговори и срещи преди самото събитие, като си запазвам правото да не приемам такива ангажименти.

Ако клиентът има условия и/или изисквания на които държи за дадено събитие – задължително трябва да бъдат заявени от него на предварителните ни разговори и срещи, за да няма бъдещи противоречия и недоразумения по между ни.

Общи въпроси и отговори:

Колко време ще е нужно за обработване и предаване на снимките от събитието ?  –  до 50 работни дни.

В какъв формат ще получа снимките ?  –  JPEG формат с висока резолюция подходящ за принтиране и JPEG формат с ниска резолюция за социалните мрежи.

Предоставяте ли видеографски услуги ?  –  Не, не предоставям. Специализиран съм в сватбената фотография, като разбира се заснемам и други събития и поводи от живота на хората.

Колко снимки да избера за фото книгата ?  –  Няма ограничения, най-често са между 80 и 200 снимки (200+). На предварителната среща или разговор ще Ви обясня всички необходими детайли и подробности около албума и неговата изработка.

Възможно ли е да ви дадем снимки от друг фотограф и вие да ни изработите дизайн и фото книга ?  –  Не. Съжалявам използвам само и единствено мои кадри в работата си, поради спецификата в обработката на файловете.

Задължителна ли е предварителната среща с младоженците ?  –  Силно препоръчително е да има такава среща, но не е задължително. За мен са важни подробностите и детайлите около сватбата и на една такава среща много неща се коментират и се обсъждат, а и е по-комфортно както за младоженците така и за мен това, че вече сме се виждали и се познаваме.

Защо снимките са предадени в два варианта ?  –  Поради спецификата на крайните устройства, на които се гледат/печатат снимките. Ако качите снимки в оригинален размер (принт) в социалните мрежи, има голяма вероятност тяхното качество рязко да падне и да изглеждат размазани и не на фокус. Затова оригиналните размери се оптимизират и се намаляват до препоръчителните за уеб пространството, така че да изглеждат остри и на фокус, така както принт варианта с висока резолюция изглежда на хартия или на локален компютър.

Какво означава „неограничен брой кадри“ ?  –  Това означава че няма как предварително да знам колко снимки ще се получат от дадено събитие. Има ориентировъчни цифри спрямо предходни подобни преминали събития, но всяко събитие си е само за себе си и поради тази причина е нелогично да се поставят брой кадри.

Може ли да ни направите „Годежна/Следсватбена фотосесия“, въпреки че за сватбата си имаме/имахме друг фотограф?  –  Да, разбира се, използвайте раздела с Контакти, за да се свържете с мен и да ви изготвя индивидуално предложение и да обсъдим детайлите.

П.П.: За всякакви въпроси, които Ви вълнуват относно предлаганите фотографски услуги може да се свържете с мен чрез раздела Контакти.